Despre noi Ce facem Contact Despre psihoterapie Articole Parteneri  
 

Articole

   
 
 

Copiii si divortul

Multe persoane sau cupluri aflate in terapie pentru probleme legate de divort au intrebari referitoare la copii: "cum le spun copiilor ca divortez?", "cu cine este mai bine sa ramana copii?", "ce sa fac daca ma intreaba de ce am divortat?", etc.

Va prezint mai jos o serie de informatii care sper sa va ajute sa va clarificati in legatura cu aceste aspecte. Aceste informatii sunt insa niste repere generale, fiecare familie in parte, fiecare relatie in parte are caracteristicile sale si nu tot ce e prezentat aici se potriveste. Pentru a primi informatiile de care voi aveti nevoie, cel mai eficient este sa consultati un specialist. De multe ori o privire din afara sistemului aduce mai multa claritate si ajuta la identificarea celor mai bune solutii.

Le spunem copiilor ca divortam?

Categoric DA. Indiferent de varsta pe care o au (chiar daca nu vorbesc inca) copiii au nevoie sa stie ca parintii divorteaza. AMBII parinti trebuie sa aiba aceasta discutie, impreuna. Un fel de consiliu de familie, daca sunt mai multi copii. Chiar daca voi credeti ca aveti copii prea mici ca sa inteleaga e bine ca aceasta discutie sa aiba loc. Este in primul rand o chestiune de incredere pe care o aratati copiilor, dar si una de responsabilitate, va asumati responsabilitate de a da o veste proasta copiilor vostri.

Ce le spunem copiilor cand divortam?

Nu exista o fraza magica. Sunt insa cateva lucruri care pot fi lamurite din start:

  • parintii divorteaza din calitatea lor de sot si sotie, nu divorteaza de copii.

    Desi nu mai sunt impreuna ca sot si sotie, mama si tata raman pentru totdeauna parintii copiilor. Exemplu: " Mama si tata au hotarat sa divorteze, nu vom mai fi sot si sotie. Asta nu inseaman ca nu mai suntem parintii vostri. Vom fi mereu mama si tatal vostru! "

  • decizia de a divorta apartine parintilor, nu copiilor.

    Nu-i intrebati pe copii daca sa divortati sau nu. Nu a fost decizia lor sa va casatoriti, de ce i-ati impovara cu decizia de a divorta?

  • nu este responsabilitatea copiilor sa decida cum isi vor trai viata intima parintii.

    Evitati orice referire la vinovatie in aceste discutii (de exemplu: "Tata este de vina, ca nu ne mai iubeste!"). Copiii au tendinta de a-si asuma vina parintilor. Daca va intreaba cine este de vina, spuneti-le ca nu ei, copiii, sunt de vina.

  • nu va atacati reciproc in fata copiilor: "mama ta este...", "tatal tau face...".

    Copiii isi iubesc ambii parinti si sunt raniti daca celalalt parinte este vorbit de rau.

Nu va asteptati ca o singura discutie sa fie suficienta. Copiii au nevoie de timp ca sa inteleaga si sa se obisnuiasca cu situatia. Repetati mesajele ori de cate ori este nevoie.

Cu cine sa ramana copiii?

Practica juridica romaneasca arata ca mamele primesc cel mai des custodia principala. Dincolo insa de regulile juridice (pentru acest aspect consultati un avocat specializat), este important pentru copiii sa aiba cat mai mult ambii parinti prezenti in viata lor. Datoria de a fi parinte nu se pierde/castiga in urma unui divort, este o datorie permanenta din clipa in care se naste copilul. Ambii parinti sunt responsabili sa faca posibila legatura cu copiii. Parintele cu care ramane copilul este responsabil sa-i faca loc si celuilalt parinte in programul copilului, iar parintele care nu locuieste cu copiulul are datoria de a intretine relatia cu copilul sau.

Cum vor reactiona copiii?

Greu de gasit un singur raspuns. Fiecare o va face in felul sau. Fiti pregatiti sa-i vedeti/auziti pe copiii protestand, plangand. Nu le interziceti sa-si exprime sentimenetele fata de situatia in care i-ati pus, chiar daca nu va este usor sa suportati durerea lor. Rolul de parinte presupune sa fii un sprijin pentru copii in momente grele.

Florentina Bocioc
Top

Psiholog / Psihoterapeut
Webdesign, SEO: Luconsult - consultanta si servicii IT